směna peněz, letiště , Bangkok
Ahoj, prosím zkušenější o radu. V Bangkoku nejedu do centra, ale rovnou z BKK frčím na DMK a pak následně na jih. Potřebuju vyměnit peníze, ale nerad bych se nechal obrat v první směnárně. Nemáte nějaké doporučení?
Nejlepší kurzy vůbec, nejen na letišti má směnárna Superrich 1965, je to oranžová budka v hale před příchodem na nástupiště vlaků do města. Je to po levé straně haly, z druhé strany jsou automaty na žetony na ten vlak.
https://www.google.cz/search?cli...kK-T7yExM:
Edit: nějak ale tu pobočku na letišti nemůžu najít teď na webu, tak snad ji nezrušili, naposledy jsem tam měnil 2 roky zpět.... Když sem hoď info, díky.
Myslím, že už tam před rokem žádná oranžová budka nebyla. Naopak docela fajn byl řetězec fialových směnáren přímo v hale. Jinak pokud máte možnost zastavit se v Praze, v okolí Jindřišské, Politických vězňů a Staromáku se dají s trochou štěstí sehnat i thajské bahty s kurzem okolo 67 - 70 Kč za 100 THB. V dobré směnárně v Thajsku sice dostanete o trochu lepší kurz, ale na pár bahtech pro začátek by to neměl být žílyrvoucí rozdíl.
Tak to bych chtěl vidět, jak se dají v Česku sehnat THB za 67 Kč. A zadruhé to teda je nějaká změna pohledu na svět, že trošku lepší kurz není žílyrvoucí rozdíl, když si nedávno pamatuji rozsáhlou diskuzi kvůli 20 Kč při kurzovém rozdílu? :)
Z mého pohledu lepší vzít pár bahtů za 70 Kč / 100 THB než brzy ráno pobíhat po letišti a hledat otevřenou směnárnu s normálním kurzem nebo vybírat z bankomatu za 200 THB.
Za 67 Kč se dají sehnat v Havelské. Teď v sezóně jen pokud máš štěstí a nějaké tam mají. Každopádně mají takovou ceduli s kurzem. A samozřejmě bez poplatku. Jinak horší kurzy jsou pro prodej případných zbytků THB, ty jsou 61-64 Kč.
Proč si zbytečně komplikovat život? Není jednodušší vybrat z bankomatu po příletu i s tím poplatkem 200 bahtů? Já si pamatuji, že jsem po příletu na Krabi vybral bahty za cca 15 tis. CZK a těch 200 bahtů na mně nezanechalo žádné psychické následky. A to nemluvím o tom, že po zaúčtování bankou podle MC jsem měl lepší kurs než kdejaká směnárna.
Zase se řídím heslem, že nechci mít u sebe pořád vyšší obnosy a při vyzvedávání menších částek je ten poplatek už dost cítit :-D Tímto jsem si právě ulehčuji život. Vezu 1,5k THB, na letiště přiletím v 3:55 ráno, tak tam nebudu muset hledat něco otevřeného a rovnou pojedu prvním ranním vlakem do města.
Taky vždycky volíme jeden pořádný výběr z bankomatu na Suvarnabhumi. Pak rozměnit tisícovku nákupem Changu v 7/11. Jistota beze stresu :)
kopecky napsal(a):No ale co ked priletis 4:10? :DVezu 1,5k THB, na letiště přiletím v 3:55 ráno, tak tam nebudu muset hledat něco otevřeného a rovnou pojedu prvním ranním vlakem do města.
Prvy vlak ide o siestej, myslim ze na vsetko je cas
tonic napsal(a):Tak tam budu mít o patnáct minut nudy méně :-D Pasovka určitě nebude ihned, tak myslím, že mě zabaví tak jako tak.No ale co ked priletis 4:10? :D
Prvy vlak ide o siestej, myslim ze na vsetko je cas
Lukáš Horák napsal(a):Proč si zbytečně komplikovat život? Není jednodušší vybrat z bankomatu po příletu i s tím poplatkem 200 bahtů? Já si pamatuji, že jsem po příletu na Krabi vybral bahty za cca 15 tis. CZK a těch 200 bahtů na mně nezanechalo žádné psychické následky. A to nemluvím o tom, že po zaúčtování bankou podle MC jsem měl lepší kurs než kdejaká směnárna.
Přesně tak.
Ahoj,
abych nevytvářel nový požadavek, tak zkusím navázat na dotaz před 7 lety.
Za 2,5 týdne letím z Vídně do Bangkoku a hned obratem na Koh Samui, kde budu 3 týdny, následně se vracím do Bangkoku, kde budu týden a pak směr Vídeň. Chci se tedy zeptat ohledně vašich zkušeností a jak to vyšlo ideálně ohledně výměny peněz.
Jak to udělat skrz THB? Můj prvotní nápad byl, že si vyměním za 10000 Kč na THB v ČR a ještě dalších 10000 Kč na USD v ČR a třeba na Koh Samui to pak vyměním na THB. A když pak bude nutné, tak vyberu z bankomatu.
Co si o tom myslíte? Dává to smysl nebo je to blbost? Nebo to udělat třeba v jiném poměru?
Moc děkuji za jakýkoli nápad. Nikdy jsem nebyl mimo Evropu, takže nemám úplně velké zkušenosti s výběrem i této měny. Díky!
Oukej, takže to asi bude ideál i skrz kurz? Vím, že je tam akorát nějaký menší poplatek cca 220 THB + počítám 100 Kč poplatek Air Bank..
Obecně vychází líp vyměnit tady USD a v Thajsku potom THB za USD. Můžeš použít i EUR, ale většinou dostaneš horší kurz. Směnárny většinou budou vyžadovat novou sérii USD.
Nejlepší směnárna je Superrich. Je tu víc firem s podobným názvem a firemními barvami, ale jak ty zelený, tak ty oranžový mají dobrý kurzy. Na Suvarnabhumi je Superrich nalevo od automatů na lístky na AirportRailLink. Pokud rovnou letíš na Koh Samui a neopustíš přestupní oblast letiště, tak to nepůjde použít.
Kromě již výše zmíněné Superrich maj dobrý kurzy směnárny v obchodních centrech. Naopak horší kurzy budou u moře. Ale i tady se občas dá najít směnárna s lepšími kurzy.
Další možnost je výběr z bankomatu. Počítej s poplatkem za výběr (tak 200 CZK) a kurzem tvojí banky, kterej taky nebude nejlepší. Ale pořád lepší než většina směnáren. Nezapomeň si vzít karty od různých bank a různých vydavatelů, nikdy nevíš která půjde.
Teoreticky by na Koh Samui měl být taky Bitcoinmat, ale to nemám vyzkoušený.
Děkuji za obsáhlé info. Teď otázka, jak velké rozdíly to budou, když udělám směnu CZK -> USD a pak na THB už tam nebo když si to vyberu v bankomatu až na Koh Samui.. Nemám totiž vůbec představu.
Na koh samui je naj vymenny kurz v obchodnom dome hore na poschodi.
Taxi si objednate z letiska cez appku. Treba ist kusok od letiska by to system bral.
A výměnný kurz se myslí z ATM nebo přímo směnárna? Jestli se myslí směnárna, tak pak vyměním v ČR ty USD a ty tam vyměním. Díky
Ještě prosím nezapomeň na povinnost na požádání předložit při vstupu do země povinnou částku na osobu 20.000 THB nebo ekvivalent v jiné měně. Oni to namátkově kontrolují. Zde je výňatek z informací na MZV-rozcestníku: https://mzv.gov.cz/jnp/cz/encykl.../visa.html
Musíš mít hotovost, viz. výše a stejně se vyplatí směna. Nejlepší kurz v rámci Bangkoku je Superich u vstupu do nadzemky v nejnižším podlaží letiště. P.S. vemte za EUR. Když zbydou, tak se tady hodí a rozdíl ve směnách není. Navíc neřeší staří, kvalitu a velikost bankovky jako u USD
Mám zkušenost pouze se směnárnami na Ko Samui. Ve všech směnárnách měli lepší kurz pro stodolarovky, případně padesátidolarovky. Nějaké bankovky nám ani nevzali, protože byly staršího data vydání, ovšem v USA nebyl problém s nimi platit.
Jen pro pořádek, oba SuperRiche mají appku, ve které ukazují kurzy na pobočkách. Oranžový kupodivu nemá v appce vůbec letištní pobočku a kurz měla vyšší než pobočka na stanici Phaya Thai.